Fem utflyktstips för hela familjen!

Fem utflyktstips för hela familjen!

När de varmare årstiderna närmar sig med stormsteg, väcks ofta längtan efter att vara ute i naturen. Våra kaffekoppar är utmärkta att ha med sig när man ska på utflykt. Och förutom att ha en mysig stund omringad av gröna blad och med matsäcken i högsta hugg, kan man ju ta tillfället i akt att hitta på någon rolig aktivitet. Varför inte ta med hela familjen? Här kommer några tips på vad du kan göra för att utflykten ska bli något alldeles speciellt.

  1. Testa dressincykling.

En aktivitet som för många kanske är helt okänd, men runt om i landet finns det möjligheten att cykla dressin. Packa med lunch, fika och något törstsläckande – och låt benen jobba som ett gäng generatorer för att få cykeln att glida fram längst järnvägen. En fysiskt utmanade, men samtidigt upplevelserik aktivitet. Och otroligt skojigt för de allra minsta.

  1. Höghöjdsbana.

Er du en person som älskar adrenalinkickar så är höghöjdsbana något för dig. Men det kan även vara en spännande och utmanande aktivitet för den som vill sporra sin höjdrädsla. På med hjälm och livrem och kasta dig ut mellan trädens toppar. Vem är modigast? Tävla mot varandra och se vem som tar dig an banan på snabbast tid.

  1. Vandra i naturreservat.

Sverige bjuder på en fantastisk natur – oavsett årstid. Visste du att här finns över 5000 naturreservat? I Sverige, precis som i många andra länder, är naturreservat bland de vanligaste sätten att skydda värdefull natur. Att besöka dessa platser är ett rofyllt sätt att spendera tid utomhus på. Och det är helt gratis!

Ett roligt sätt att få med barnen på tåget är att göra lekar som gör utflykten mer spännande. Det kan till exempel vara ett skogsbingo. Gör en spelplan med olika blad, blommor och bär. När barnen hittar någon av sakerna, får man bocka av den rutan på bingot. Vem får bingo först?

  1. Grilla i skogen.

Längst många vandringsleder finns fina grillplatser. Packa ner lunchen i en ryggsäck och avnjut den ute i grönskan. Men ett tips är att komma ihåg att ta reda på vad som gäller innan du gör upp eld i skogen. Ibland förekommer det eldningsförbud. Enklaste sättet är att höra av dig till aktuell kommun och fråga huruvida det råder eldningsförbud eller inte.

  1. Utforska nya lekparker.

Att gå till lekparken uppskattas ofta av de lekfulla barnen. Varför inte kombinera barnens nöje med nyttan att vara ute en längre stund? Besök en lekplats ni aldrig varit på innan. Kanske ha som mål att utforska en ny park i månaden? Variera mellan att hitta ställen i närheten och att ta en tripp lite längre bort.